Weipoort juni 2019

Zonnige tocht naar Zoeterwoude en Weipoort

Door de tropische temperaturen aan het einde van de maand juni bestond even de vrees dat de geplande tocht voor donderdag 27 juni wegens de hitte wellicht uitgesteld zou moeten worden. Gelukkig was er net voor deze donderdag een dipje in de hitte en met een temperatuur van rond de 24 graden en een verkoelend briesje was het een uitgekiende dag om te gaan genieten van een deel van ons Groene Hart.

Voor deze tocht was veel belangstelling en zo konden we met 11 scootmobielen en 6 meefietsende begeleiders vanaf het Huis van de Buurt Matilo aan de Zaanstraat van start gaan. We reden direct al het interessante Matilopark binnen. In dit park stopten we even om te luisteren naar onze groepsleider Rien die in het kort iets vertelde over de geschiedenis van het Matilopark in de tijd van de Romeinen en een latere periode toen hier een klooster stond.

Via de Besjeslaan en park De Bult reden we langs het Rijn-Schiekanaal naar park Cronensteyn, waardoor we over een leuke route naar het Grote Polderpad reden. Even moesten we nog stoppen omdat een der deelnemers in aanraking was gekomen met een doornige uitloper van een bramenstruik. Nadat de bloedende wond was verbonden konden we verder. Het Grote Polderpad ligt tussen de spoorlijn en de N11 en is een mooi natuurgebied met sloten vol met waterlelies en gele plompen en met een door riet omzoomde plas. In dit gebied lopen normaal ook runderen en schapen maar die waren nu niet te zien. Na het passeren van de N11 reden we via het Molenpad richting Zoeterwoude. Halverwege het fietspad stopten we voor een korte rustpauze en maakten we de gelegenheid gebruik om het vochtgehalte weer op peil te brengen. Het uitzicht over het weidegebied met een daarboven vliegende vlucht luid gakkende ganzen en in  het weidegebied, rondscharrelende kieviten, scholeksters en eenden, was erg leuk.

We reden vervolgens langs een brede sloot met veel witte en roze waterlelies dwars door het dorp Zoeterwoude naar de provinciale weg naar Stompwijk. Door het tunneltje onder deze weg gingen we over een fietspad door de polder naar de Zuidbuurt van Zoeterwoude en vervolgens over een kerkpad naar de Weipoort voor ons rust- en koffieadres bij IJsboerderij De Jong.

Op het zonnige en ruim bemeten terras met een fraai uitzicht over het polderlandschap richting Gelderswoude en Hazerswoude-Dorp genoten we van de rust, het zonnige weer en de consumpties. Na bijna anderhalf uur waren we weer uitgerust, gevoed en gelaafd en was een accu van het voertuig van een der deelnemers weer opgeladen, zodat we aan het tweede deel van deze tocht konden beginnen.

We reden door de Weipoort naar de brug bij “museum de Bommelzolder” aan het Weddepad en genoten van de fraaie boerenhofsteden en de mooie tuinen bij huizen en boerderijen.

Na het Weddepad gingen we de Burmadeweg op langs het vogelrijke weidegebied en reden daarna over het fietspad naar de tunnels onder de N11 en de spoorlijn door en vervolgens naar de Hoge Rijndijk om langs het winkelcentrum de Rijneke Boulevard uit te komen in Zoeterwoude-Rijndijk. Vervolgens ging het richting de Heinekenbrouwerij. Hoewel een lekkere koele gele rakker ons wel aantrekkelijk leek zagen we daar toch maar vanaf en reden we over het industriegebied naar het fietspad langs de spoorlijn richting Rijn-Schiekanaal en daarna langs deze waterloop terug naar ons startpunt bij Matilo. Een mooie en gezellige tocht van 25 kilometer zat er weer op.