Wassenaar aug 2019

Tocht Wassenaar-Landgoederen en Meijendel

Op donderdag 1 augustus hebben we onder goede weersomstandigheden de uitgestelde tocht van 25 juli dan toch nog kunnen rijden. De extreme hitte in deze laatste juliweek noopte tot het verplaatsen van de tocht naar 1 augustus. Uiteraard hoopten we dan op een wat aangenamer klimaat. Even leek het ook op deze dag weer mis te zullen gaan. Hoewel de weersverwachting een droge periode beloofde, regende het op deze dag juist rond tien uur toen deelnemers al op weg waren naar het startpunt bij Het Huis van de Buurt Morschwijk aan de Topaaslaan in Leiden. Deze regenbui noopte tot het aantrekken van regenkleding. Gelukkig kon deze al spoedig uit en toen we om 11:00 uur van start gingen was het droog en dat zou de rest van de tocht zo blijven. Van de aangemelde 10 deelnemers gingen er uiteindelijk maar 6 mee. 1 Deelnemer moest wegens ziekte afzeggen, 2 kwamen niet opdagen waarvan er 1 later bleek de startplaats niet op tijd te hebben bereikt en een andere vertrouwde de accu van haar voertuig niet en durfde de rit met een afstand van 26 kilometer niet aan.

Na uitleg door Rien over de route die wij deze dag zouden gaan rijden, vertrokken we richting Stevenshof. Na een korte rit moesten we stoppen voor de brug over de Oude Rijn omdat een aantal schepen voorrang kreeg. We wachtten geduldig voor de gesloten brug tot deze weer geopend werd en reden daarna de Rijndijk over en de Stevenshof binnen. Na het oversteken van de Stevenshofdreef reden we over een paar fietspaden naar de Stevenshofmolen en via een paar bruggen kwamen we op het nieuwe fietspad door de Stevenshofpolder waar we zagen dat er volop werd gebouwd aan de tot standkoming van de verbindingsweg tussen de A44 en de A4.

Via de wat luidruchtige A44 reden we over de parallelbaan naar de verkeerslichten bij Wassenaar en staken daar de A44 over. Na een korte omweg door Wassenaar kwamen we weer bij de A44 uit en even later konden we het drukke verkeer achter ons laten door de afslag naar de Landgoederen van Wassenaar te nemen.  We maakten een stop bij het voormalige raadhuis van Wassenaar ”Het Witte Huis” dat nu door restauratiewerkzaamheden voor een deel was afgeschermd met witte doeken. Naast dit gebouw ligt de Prinsessetuin, een tuin die door Prins Frederik in 1838 werd gebouwd voor zijn prinses Louise van Pruisen. De tuin maakt deel uit van het landgoed De Pauw en was evenals de landgoederen Backershagen, Raaphorst, Ter Horst, en tenslotte Eikenhorst en Groot Hasenbroek eigendom van Prins Frederik, de broer van de latere Koning Willem II. Voor berijders van scootmobielen is deze tuin door de trappen niet toegankelijk en daarom bekeken we de tuin vanaf de zijkant.

Ook stopten we nog even bij de grote vijver waar een fontein hoge waterstralen de lucht in wierp en waar het beeldje De Baadster van Carla Rutgers nog steeds met opgetrokken rok  het kabbelende water langs haar benen laat spoelen.

We volgden nog een tijd het fietspad door de mooie groene omgeving van de Landgoederen en stopten bij het hoog op een terp gelegen theekoepeltje. Rien vertelde hier nog wat over de mosdijken in dit gebied en over de ruïne De Hermitage, een follie die enigszins verborgen achter een heuveltje en aan een waterloop staat.

We verlieten het fietspad en reden daarna naar de Konijnenlaan, de duurste straat van Nederland met talloze grote landhuizen omringd door grote tuinen. Na deze dure buurt reden we door de duinen naar Boerderijj Meijendel voor een rustpauze en een koffiestop, die we genoten op het zonnige en windluwe terras. Tijdens ons bezoek in dit deel van Meijendel, een prachtige duingebied dat onderdeel is van Nationaal Park Hollandse Duinen, kregen we ook nog de gelegenheid om het bezoekerscetrum De Tapuit van Dunea te bezoeken. In dit centrum is veel informatie te vinden over het duingebied.

Na de pauze gingen we over een fietspad door het golvende duingebied richting Wassenaarse Slag. Met de wind in de rug was het fietsen door dit mooie gebied een genot. De straffe wind hielp ons om de hellingen fluitend te nemen. Via de afdaling naar de rotonde bij café De Klip verlieten we het duingebied en reden we langs de provinciale weg richting Katwijk. We passeerden de ingang van het natuurgebied Lentevreugd waar Schotse Hooglanders en Konikpaarden, naast de plassen, een mooi beeld vormen. Helaas is dit gebied voor scootmobielen slecht toegankelijk.

Via de weg langs de golfbaan reden we naar de jachthaven van Wassenaar en daarna naar het Valkenburgsemeer om uiteindelijk via de Haagse Schouwweg weer terug te keren naar ons startpunt. Droog gebleven; opgewarmd door een lekker zonnetje dat meer kleur op onze wangen bracht en met een goed gevoel van weer een leuke tocht, kijken we met plezier terug op deze dag.