Stevenshof aug 2018

Tocht door Stevenshof en Wassenaar

De wegens extreme hitte uitgestelde tocht van 26 juli werd op donderdag 16 augustus verreden. De dagen voorafgaande aan deze datum leek het er op dat wederom rekening zou moeten worden gehouden met hoge temperaturen. Volgens de dochter van onze weerman Piet Paulusma, die tijdelijk de taak van haar zieke pa overnam, zou het een droge dag worden met blauwe lucht en veel zonneschijn en een temperatuur die wel kon oplopen tot 28 graden. Het wordt tijd dat Pa Paulusma deze taak weer overneemt want van de aangekondigde mooie zomerdag kwam niet veel terecht. Door een koude straffe zeewind voelde de temperatuur vele graden lager aan. De 8 deelnemers aan de tocht hadden zelfs last van verkleumde ledematen. Van de zon was ook niets te zien en nu en dan viel er een spettertje regen.

Om 11:00 uur startten we aan de voorzijde van het LUMC. Het begeleidingsteam bestond deze keer slechts uit 3 personen. Gelet op het gekozen parkoers was dat vandaag voldoende maar als één der deelnemers ergens stil zou komen te staan met mechanische problemen zou de begeleiding wel erg mager zijn geweest. Gelukkig ging op deze tocht bijna alles goed. Een deel van de tocht moest echter met slechts 2 begeleiders worden gereden omdat de derde op zoek was gegaan naar een verloren voorwerp van een der deelnemers. Zowel begeleider als verloren voorwerp kwamen na enige tijd weer bij de stoet terecht.
We reden door de Morschwijk naar de Stevenshof en via de Rijndijk naar het park van  huize Ter Wadding op het grondgebied van Voorschoten. Het park is mooi aangelegd en de paden waren goed berijdbaar. De deelnemers genoten dan ook van de groene en rustige omgeving. Na het passeren van station De Vink reden we weer  de wijk Stevenshof in en volgden door de wijk een aantal mooie fietspaden langs brede sloten bezaaid met velden witte waterlelies en gele plomp. In het water lagen ook diverse soorten bootjes.  Ook werd nog enige aandacht gevraagd voor de werkzaamheden in de Stevenshofjespolder voor de aanleg van de verbindingsweg tussen de A44 en de A4. Deze werkzaamheden verstoren al aardig de rust in deze polder en het uitzicht van de bewoners langs de rand van de wijk wordt danig verstoorde door de bouwactiviteiten.  We reden vervolgens door het leuke wijkpark met de wirwar aan paden en bruggetjes. De aansluiting van de bruggen op de paadjes was niet overal even gelijk en zo nu en dan was het voor de berijders wel wat hobbelig. Even vreesden we dat wij geplaagd zouden worden door een regenbui maar gelukkig waren het slechts de door de harde wind weggeblazen waterdruppels van een fontein in één der tuinen langs het pad.
We verlieten de Stevenshof weer en reden daarna naar het Valkenburgsemeer voor onze koffie- en lunchpauze bij Brasserie Buitenhuis. Voor de wat verkleumde deelnemers waren er verwarmingslampen aanwezig en konden we vanaf het open terras uitkijken over de plas die slechts werd bevolkt door een tiental windsurfers.  We verbleven geruime tijd in de Brasserie omdat ook het vinden van een plaats voor de scootmobielen en het door de zaak manoeuvreren met de voertuigen naar een invalidentoilet nogal wat tijd kostte.
Na de pauze reden we verder langs het Valkenburgsemeer naar Wassenaar waar we vlak voor de jachthaven over een onverhard schelpenpad langs een natuurgebied reden. We volgenden daarna een paar fietspaden en reden door een kleine wijk naar het doorgaande fietspad van Leiden naar Wassenaar. Na nog een rondje langs de camping Maaldrift gingen we weer op weg naar Leiden. Via de Haagse Schouwweg en fietspaden door het Bio Sciencepark van Leiden kwamen we terug bij het LUMC. De groep was toen al wat kleiner geworden omdat een aantal deelnemers eerder was afgehaakt om een kortere weg naar huis te nemen.
Uit de reacties van de deelnemers bleek dat men had  genoten van deze tocht en dat men al weer uitkeek naar de volgende tocht op donderdag 23 augustus.