Stadstocht 21 april 2016

Leiden, stad van ontdekkingen

23-04-2016 VERSLAG

Nadat 3 stadstochten van het vorige seizoen werden afgelast, was het donderdag 21 april eindelijk mogelijk om de tocht, met als thema “geveltekens”, door te laten gaan. Op deze zonnige en warme lentedag kwamen 5 scootmobielberijders naar de bibliotheek aan de Nieuwstraat in Leiden voor de start van deze tocht. Een aantal van 5 deelnemers lijkt heel weinig maar een groter aantal is om meerdere redenen niet wenselijk. De gids die de rondleiding verzorgt moet zich in het drukke en lawaaierige stadsverkeer verstaanbaar kunnen maken. De scootmobielen nemen veel ruimte in waardoor de deelnemers toch wat verder van de gids zitten dan een groepje wandelaars. De smalle straten; de vele fietsers en brommers en autoverkeer, eisen zowel voor de deelnemers als de begeleiders uiterste voorzichtigheid.
Om 13:30 uur werd gestart met de tocht. De gids, Jan Hartstra van de Historische vereniging Oud Leyden, begon met een verklaring wat men onder geveltekens verstaat. Hij benoemde de diverse soorten tekens die men onderscheidt. In feite zijn het allemaal aandenkens aan een gebeurtenis, zoals de naam die aan een pand werd gegeven; de uiting van een beroep dat de bewoner uitoefende; herinnering aan bouw- of restauratiejaar; reclame-uitingen aan de gevel; wapenschilden; allegorische voorstellingen; namen van bekende en onbekende personen die ooit het pand bewoonden en onderscheidingstekens zoals “hofleverancier”.
Na deze inleiding ging men in de bibliotheek een gevelsteen bekijken van dichter en schilder Willem Bilderdijk die op diverse plaatsen in Leiden heeft gewoond. Na  dit bezoek trok de stoet, na in de Nieuwstraat nog een paar tekens te hebben bekeken, via de Koornbrug naar de Breestraat waar ook veel  tekens te ontdekken vallen. Bij het stadhuis werd wat langer stilgestaan en ook de panden “In den vergulden Turk”, dat recent nog mooi werd gerestaureerd, en “de Gecroonde Hoed” in de Diefsteeg kregen de nodige aandacht. De gids wist erg veel bijzonderheden op te lepelen. Om de grote hoeveelheid informatie ook nog te kunnen onthouden kregen de deelnemers een gids met korte opsommingen over de diverse plaatsen.
Via de Latijnse School en het Gravensteen ging de tocht langs het Museum van Oudheden naar het Rapenburg. Ook op deze belangrijkste gracht van Leiden kan men veel ontdekken. Zaken waar men doorgaans ongemerkt aan voorbij gaat. Bij de oude universiteitsbibliotheek, het Faliede Begijnhof en de woning van de familie van Duijvenbode, die een belangrijke rol speelde tijdens de belegering van Leiden door de Spanjaarden, werd telkens stilgestaan en overlaadde de gids zijn aandachtig gehoor met erg veel informatie.
Bij het voormalige Kamerling Onnes laboratorium, nu een door fietsen bijna niet meer toegankelijk gebouw van de universiteit, stond de stoet ook nog even stil. Door de grote verkeersdrukte waardoor het steeds wat lang duurde voor elke deelnemer op gehoorafstand van de gids was gekomen en de brede uitleg van de gids vloog de tijd voorbij en werd besloten om nog voor het einde van de geplande route te stoppen.
De deelnemers waren inmiddels volgestopt met informatie en waren al lang tot de conclusie gekomen dat Leiden inderdaad een stad van ontdekkingen is. Om die zoektocht individueel nog wat verder voort te zetten is het aan te raden dit op een vroege zondagmorgen te doen als het verkeer veel rustiger is en de meeste studenten nog slapen.