Stadstocht 12 mei 2016

Leiden, stad van ontdekkingen

14-05-2016 VERSLAG

Donderdag 12 mei werd met het maximum aantal deelnemers van 5 de 2e stadstocht met als onderwerp Leidse Geveltekens gereden. Het weer zat deze keer enorm mee. Stralende zonneschijn een temperatuur van bijna 25 graden en zo nu en dan forse windvlagen. Dit mooie weer is wel aangenaam maar levert voor een stadstocht met scootmobielen toch ook de nodige problemen op. Gestart werd bij de bibliotheek aan de Nieuwstraat. Het was de  bedoeling dat de gids van de Historische vereniging Oud Leyden in de bibliotheek een inleiding op de tocht zou geven. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling om in een oase van stilte, wat men toch mag verwachten van een bibliotheek, met luide stem een explicatie geeft over welk onderwerp dan ook. Daarom werd besloten om deze inleiding, nu het weer zich daarvoor zo goed leende, op straat voor de bibliotheek te geven. Helaas werd de stilte danig verstoord door langsrijdende brommers, drommen wandelaars en klassen luidruchtige schoolkinderen. Andere problemen zouden we op de hele route ook tegenkomen. Rond het stadhuis was het erg druk met een horde bruiloftsgasten. In de Breestraat raasden brommers, bussen en fietsers soms rakelings langs de scootmobielen. Het carillon van het stadhuis was voor de verstaanbaarheid van de gids vaak een hinderpaal. Voorzichtig manoeuvrerend konden de berijders van de scootmobielen hun weg door de pulserende stad vinden. Het ontwijken van overal doorheen koersende fietsers werd bijna tot kunst verheven. Ook het ontwijken van de gasten op de  vaak flink uitgedijde terrassen noopte tot de nodige alertheid.
De gids deed ondertussen zijn best om zijn brede kennis over de bijzonderheden van geveltekens op de route over te brengen aan de deelnemers. Door het lawaai en de afstand tussen de voertuigen werd een aanslag gepleegd op de stembanden van de gids. Het was voor de deelnemers ook een hele toer om de gids steeds goed te kunnen verstaan.
Ondanks al deze obstakels kregen de deelnemers toch een redelijk zicht op de geveltekens langs de route en leerden van de vele bijzonderheden die de gids wist te vertellen.
Na de Breestraat vervolgde we onze route via de Diefsteeg naar de Lokhorststraat en Het Gerecht. Het Rapenburg met het museum van Oudheden en vele interessante panden en geveltekens was het volgende doel. Even later konden we het wat  rustiger aandoen in de tuin van de oude universiteitsbibliotheek bij de restanten van het Faliede Begijnhof. Na nog een aantal interessante tekens op panden langs het Rapenburg te hebben bekeken kwamen we bijna twee uur na de start aan bij het Kamerlingh Onnes Gebouw tegenover het Van der Werfpark.
Daar waren de deelnemers zo volgestopt met informatie dat besloten werd om het voor deze keer hierbij te laten en na de gids te hebben bedankt gingen de deelnemers wat vermoeid en met tuitende oren op weg naar huis.
Gelet op het drukke verkeer en het hinderlijke lawaai verdient het wellicht aanbeveling om dergelijke uitstapjes door de stad op een vroege zondagmorgen te organiseren.