Tussen de buien door langs het Singelpark
Dit jaar is het weer niet onze vriend. Na eerdere ervaringen met weersomstandigheden die ons noopten tot afgelasting of uitstel van tochten ziet het er voor deze donderdag in september wederom niet al te best uit. De radar toont de komst van flinke regenbuien aan en wel speciaal rond het middaguur. Daar zit je dan als organisator naar te kijken en te dubben, doorgaan of weer alle deelnemers en begeleiders bellen met de mededeling “het gaat niet door” of de gok maar te wagen in de hoop dat het misschien wel mee zal vallen. Omdat ook deelnemers aan de tocht de weersverwachting kritisch bekijken is het na de beslissing om de tocht door te laten gaan nog maar afwachten in hoeverre er nog belangstelling is om mee te gaan.
Als we tegen het middaguur bij het LUMC aankomen blijkt dat er van de maximaal 6 deelnemers toch 4 het hebben aangedurfd om mee te gaan. Weliswaar is men gelet op de aanwezige regenkleding wel voorbereid op een plens water maar men durft het aan.
Gelukkig blijken de sombere vooruitzichten niet nodig. Op een paar lichte spatten regen na, vlak voor het vertrek, blijft het de hele rit droog.
We gaan een rit maken langs het beoogde traject van de Leidse Singelparkroute. Weliswaar nog een aangepaste route omdat de 6 geplande nieuwe bruggen in deze route nog gebouwd moeten worden en weg- en bouwwerkzaamheden nopen tot omleidingen.
Na de start bij het LUMC rijden we over het Stationsplein naar de Stationsweg en na het passeren van de brug gaan we het terrein op van het museum Volkenkunde. We stoppen bij de open bootloods waar een Waka, een ceremonie boot van het Maorivolk ligt. Rien vertelt hier iets over. We vervolgen onze weg langs de wegens renovatie ingepakte Morschpoort, stoppen bij het Galgewater en bekijken het monument voor de gevallen strijders bij de politionele acties in Indonesië, het openlucht museum van oude vrachtschepen, molen de Put en andere bezienswaardigheden. We rijden door het Rembrandtpark naar het Noordeinde, steken deze straat over en gaan onder een gebouw en een parkje door naar de Groenhazengracht. Hier komt in de toekomst de Aeldisbrug te liggen. Nu moeten we nog even om via de brug die de Rembrandtstraat verbind met het voormalige terrein van de Doelenkazerne. Even later rijden we weer onder een gebouw en een klein parkje door langs gebouwen van de Universiteit. Net voor de muur van de Hortus buigen we linksaf de Patersteeg in. We komen in de Hortus en rijden langs de Clusiustuin onder weer een gebouw door naar de 5e Binnenvestgracht. Via de Zegersteeg en de Kaiserstraat gaan we de Boisotkade op en kijken nog even rond over de Vliet. Dan rijden we over een steil dalend pad naar de Ruime Consiëntiestraat waar we de mooie muurschildering “de vier jaargetijden” bewonderen. De Doezastraat voert ons naar het Van der Werfpark waar het wat drukker is met wandelaars die de lunchpauze gebruiken om de benen te strekken wat verse zuurstof in te nemen. Langs de Garenmarkt rijden we naar de Hoefstraat en steken over richting Het Plantsoen. We kunnen echter het Plantsoen niet in omdat een opengebroken pad en wegwerkzaamheden dit verhinderen. Er zit niets anders op dan de Jan van Houtbrug over te gaan en via de Zoeterwoudsesingel naar de fietsbrug over de singel te rijden. Zo komen we in het Plantsoen en we volgen de paden langs de singel tot het Levendaal. Na het oversteken van het Levendaal en de Hoge Woerd gaan we door de Veerstraat naar de Nieuwe Rijn. Hier komt in de toekomst de Hapynionbrug die verbinding geeft met de Kaarsenmakersstraat. Nu moeten we nog omrijden via de brug bij de Rijnstraat. We passeren het geheel gerenoveerde Huis op de Waard en rijden dan via de wat luguber genaamde “Laatst Brug” de begraafplaats Groeneteeg op. Daar bekijken we de oude graven en een hele mooie zeer oude en omvangrijke beukenboom.
We willen via een houten brug daarna het Katoenpark inrijden maar dat is door werkzaamheden aan de weg onmogelijk. Er zit niets anders op dan via een parkeerterrein naar de Oosterkerkstraat te rijden. We bekijken het enorme gebouw van de Meelfabriek De Sleutels. Als de werkzaamheden voor de totstandkoming van het Singelpark klaar zijn dan bestaat de mogelijkheid om via dit terrein en de nog te bouwen Helarbrug naar het Ankerpark te gaan. Nu moeten we nog omrijden via de Waardgracht en het Looiersplein. De route door dit park brengt ons vlak bij de Zijlpoort. Om daar te komen moet er eerst nog de Loviumbrug gebouwd worden. Nu moeten we omrijden rond de haven om bij de Zijlpoort te komen waar we aanleggen voor een drankje en een korte rust. Achter het glas met zicht op de boten die langs varen is het er aangenaam vertoeven.
Uitgerust en gelaafd gaan we weer op pad en rijden via een grindpad naar de begraafplaats Zijlpoort. We passeren de kapel bij de begraafplaats en gaan het Blekerspark in. Na dit park steken we de Oude Herengracht over. In de toekomst kan men hier via de Wisenniabrug oversteken naar het Huigpark. Nu is een omweg via de brug naar de Langegracht en langs de Houtmarkt nog noodzakelijk. We doorkruisen het park en gaan via een brug naar de Maresingel om vervolgens even verder het fietspad van de Driemansschapskade op te rijden. Tot vlak bij de Willem de Zwijgerlaan volgen we dit fietspad en buigen dan om naar de wijk Nieuw Leyden met de leuke groene straatjes en de grote variatie in huizen.
Het aangrenzende terrein van het voormalige slachthuis, nu het Marepark, doorkruisen we en dan komen we via de Pasteurstraat weer op de Maresingel. We rijden de “Heen en Weer brug” over en komen via de Marepoortkade op de Lammermarkt waar we over het dak van de nieuw parkeergarage en langs de museummolen De Valk naar het Kiekpad gaan. Kijkend naar de steeds donker wordende wolkenpartijen besluiten om hier de tocht te beëindigen. Met enig geluk kunnen alle deelnemers dan ook nog net droog huis en haard bereiken.
De deelnemers laten duidelijk blijken dat zij genoten hebben van deze tocht en door de toelichting die Rien op diverse plaatsen langs de route gaf, weer veel geleerd hebben over Leiden.
Het blijkt dat de beslissing om deze tocht door te laten gaan een gelukkig besluit is geweest. Na een forse regenbui in de morgen en een nog heviger bui later op de middag is er geen druppel gevallen tijdens deze rit.