Poelgeest Merenwijk juni 2018

Rit door Nieuw Poelgeest en Merenwijk

Na het mooie en warme weer van de afgelopen weken treffen we het donderdag 14 juni slecht met het weer. Er is duidelijk een dipje in het zomers genieten. Op 24 mei moest een geplande tocht al afgeblazen worden omdat er grote hoeveelheden regenwater boven Leiden werden losgelaten. Ook nu was de weersverwachting niet al te best. Dat was de reden dat twee mensen die zich hadden aangemeld voor de tocht het toch niet aandurfden. Een derde potentiele deelnemer moest het af laten weten wegens ziekte. Gelukkig hadden de 7 overgebleven belangstellenden wat meer vertrouwen in de organisatie, die besloot de gok te wagen omdat er weliswaar wat regenbuien werden verwacht maar de hoeveelheden niet al te groot leken te worden.
We verzamelen om 12:30 uur in de hal van het Huis van de Buurt Het gebouw aan het Arubapad. Rien start na het begroeten van de deelnemers met het een ander te vertellen over de voor scootmobielen geldende verkeersregels. Tevens neemt hij met de deelnemers enkele gedragsregels door voor het in colonne rijden met een groep scootmobielen. Om het besprokene nog eens na te kunnen lezen overhandigt hij aan de deelnemers een overzicht van de verkeersregels. Jammer is dat juist enkele nieuwe deelnemers aan de tochten, er vandaag niet bij zijn. De wel aanwezigen zijn bijna allemaal ervaren bestuurders en hebben al volop ervaring opgedaan in het in colonne rijden.
Om 13:00 uur vertrekken we vanaf het Arubapad, rijden over het Kooiplein naar de rotonde boven de Willem de Zwijgerlaan en dalen dan af richting Joop Vervoornpad. We rijden vervolgens het volkstuincomplex van Ons Buiten op. In de vele tuintjes groeit en bloeit een scala aan kleurrijke bloemen en op veel tuinen staan allerlei soorten groenten te pronken. Veel van de tuinen zijn goed onderhouden en zien er aanlokkelijk uit voor een zomers verblijf. Helaas zien we ook een aantal nogal verwaarloosde tuinen. We verlaten het complex en rijden naar de Gooimeerlaan die wij oversteken en dan via de nieuwe wijk Groenoord naar de Haarlemmertrekvaart rijden.
Bij het woonwagencomplex aan het voormalige Trekvaartplein slaan we af en gaan de wijk Nieuw Poelgeest in de gemeente Oegstgeest in. Het strakke asfaltpad, parallel aan de spoorlijn, nodigt uit tot het wat opvoeren van de snelheid. Rien die voorop rijdt en de richting aangeeft, houdt echter de snelheid op 10 tot 12 km per uur. Achter de wijk ligt een mooi natuurgebied met veel waterpartijen die dicht bevolkt worden door allerlei soorten waterwild. We rijden door tot vlak bij het water en genieten daar enige tijd van het uitzicht en de rust, die zo nu en dan overigens wel verstoord wordt door de passerende trein op de naast gelegen spoorlijn.
We rijden langs een andere weg terug en gaan dan richting de Merenwijk. Na het doorrijden van de spoortunnel komen we op de Broekweg die wij volgen tot de Brandweerkazerne waarna we het fietspad richting Warmond volgen. Na de huizen van de Merenwijk slaan we af richting Tenniscentrum Dekker waar we een rustpauze inlassen. Op het terras genieten we van de rust en een drankje. Om alle scootmobielen op een goede plaats te krijgen op het terrasvormige oppervlak vergt nog wel wat improvisatie.
Na de pauze gaan we de Broek en Simontjespolder in; rijden langs de golfbaan en langs de Broekpoldermolen naar het eiland de Strengen. Bij het grote grasveld voor het water van ’t Joppe stoppen we en genieten van het weidse uitzicht over het gebied van de Kagerplassen.
Als we het eiland weer verlaten hebben, rijden we door de polder naar de Broekweg. Dit smalle door knotwilgen omzoomde pad loopt dwars door de Merenwijk. Na het oversteken van de Veluwemeerlaan slaan we af naar de Vlinderbuurt en vervolgens gaan we naar de Kinderboerderij. Een van de deelnemers neemt daar afscheid en gaat op huis aan. Wij gaan verder en rijden, spelende kinderen en loslopend pluimveel vermijdend, naar de achteruitgang van deze Kinderboerderij. Dan volgt een wat avontuurlijk parcours door de mooi parken van de Merenwijk. Onverharde paden, verbonden door smalle bruggen, vergen wel enige oplettendheid van de deelnemers. Enkele heuveltjes vergen wat extra spierkracht van een deelnemer met handbike maar iedereen komt weer heelhuids uit het park. Inmiddels begint het te regen en besluit Rien om de kortst mogelijk route terug naar Het Gebouw te nemen. Via het Molen- en Valkenpad rijden we langs het buurthuis Op Eigen Wieken naar de IJsselmeerlaan en dan via het Joop Vervoornpad over het viaduct boven de Willem de Zwijgerlaan terug naar ons startpunt. Het laatste stuk worden de deelnemers toch nog wat nat door de in toenemende hevigheid neervallende regendruppels.
Wij hopen dat wij bij de volgende tocht op donderdag 28 juni op strandweer mogen rekenen want dan gaan we naar Katwijk.