Parkenroute aug 2017

Tocht door park de Bult, Matilopark en de Houtkamp

De alweer voorlaatste tocht van 2017 is een ideale dag om buiten te zijn. Een temperatuur van iets boven de 20 graden; een van schaapjeswolken voorziene hemel en tussen de plukken wolken door een aangenaam zonnetje. Met 8 scootmobielrijders en 4 begeleiders gaan we iets later dan gepland op pad omdat nog even gewacht wordt op een paar deelnemers die zich hebben opgegeven voor deze tocht maar die uiteindelijk toch niet komen opdagen. Omdat het tot het laatste moment wat onduidelijk was of er genoeg begeleiders voor deze tocht aanwezig zouden zijn, werd een beroep gedaan op Piet Pot die eerder had aangeboden dat hij wel assistentie wilde verlenen als dat nodig was. Nadat Rien met alle begeleiders nog wat afspraken had gemaakt over het parcours van de tocht en de beveiliging onderweg, gaan we tegen half twaalf op pad.
We rijden van ons startpunt bij buurtcentrum Matilo door de wijk Roomburg naar park de Bult. Dit mooie groene en heuvelachtige park, grenzend aan Roomburg, is ontstaan op de afvalbergen van huisvuil die hier in het verleden zijn gestort. Nu is het goed toeven in dat gebied. Er heerst rust en weinig mensen komen daar wandelen. Na een leuke toer door het park rijden we Roomburg weer binnen. Via het voormalige polderweggetje De Bessenlaan, nu een leuk fietspad tussen rijen knotwilgen, rijden we naar het Matilopark, ooit de woon en verblijfplaats van een legioen Romeinse soldaten. In het park bekijken we de replica van dit castellum en de plaats waar een kerkbank herinnert aan het Margaretha-convent dat hier vanaf de 13e eeuw stond. In het midden van de 14e eeuw verbleven hier meer dan 200 nonnen in het klooster. Rien vertelt het een en ander over de geschiedenis van Matilo en over het klooster.
We verlaten het park en rijden door de tunnel en over de Stierenbrug Leiderdorp binnen. Na het kruisen van de Persant Snoepweg rijden we naar de Hoogmadeseweg en slaan dan af richting van het Essenpark. Op weg daarheen stoppen we nog even in de nieuwe wijk waar een tafel staat met replica’s van voorwerpen uit de Romeinse tijd, die hier bij opgravingen zijn gevonden. Op de tafel is ook een beeld te zien van de Romeinse castella die tussen Nijmegen en Katwijk zijn gebouwd langs de rivier en de Limes, de Romeinse grensweg.
Door het rustige Essenpark met leuke bungalows en mooie tuinen, bereiken we park de Houtkamp. Dit grote en mooie groene park met hier en daar interessante bomen en planten is vooral in de zomermaanden een aangename plek om wat te relaxen.
Na het passeren van de Houtkamp steken we de Engelendaal over en rijden dan over de brug van de Dwarswatering park de Bloemerd in. Halverwege dit park stoppen we voor een slok drinken en wat rust en daarna gaat de tocht verder via de wijk Leyhof naar de rotonde op de provinciale weg. Na de rotonde zijn we op ons koffieadres aangekomen bij de Gemiva woon- en werklocatie voor jongeren van 18 tot 27 jaar met een beperking. Op deze locatie werkt men in een timmerwerkplaats, de bakkerij of in de tuin. Er is ook een pluktuin. Buiten op het ruime terras genieten we van de rust, de koffie en de heerlijke stukken appeltaart met slagroom. Als na geruime tijd het sein tot vertrek wordt gegeven duurt het nog even voor iedereen weer op of in het voertuig zit en we verder kunnen. We steken de weg over en rijden dan het fietspad door de Boterhuispolder op. In de omringende weilanden zien we diverse vogels en hier en daar een paar groepjes koeien. In de bermen die hier in het voorjaar rijkelijk voorzien zijn van bloemen, staan nog wel diverse soorten bloemen maar de pracht van het voorjaar is verdwenen.
Na het doorkruisen van de polder met zicht op de Boterhuismolen, komen we bij de Zijl en rijden dan over de Zijldijk naar de wijk de Driegatenbrug met de grote rietgedekte polderwoningen.
We gaan onder de Oude Spoorbaan door en rijden  via het fietspad langs de Dwarswatering naar de wijk Buitenhof van Leiderdorp. In deze wijk stuiten we op een deels door een hek afgesloten pad. Hier kunnen de bestuurders van de scootmobielen aantonen dat zij hun voertuig ook onder wat moeilijke omstandigheden volledig beheersen. Allen slagen met vlag en wimpel voor deze opgave en zonder schade of andere problemen gaan we op weg voor het laatste stuk door Leiderdorp. Na het opnieuw passeren van de Stierenbrug rijden we door het Matilopark terug naar ons startpunt.
Uit de reacties van de deelnemers valt op te maken dat zij een fijne dag hebben gehad en genoten hebben van een mooi stuk Leiden en omgeving.