Openingsrit april 2018

Merenwijk en Warmond

Na drie achtereenvolgende jaren het besluit te hebben moeten nemen om de openingsrit in april niet door te laten gaan, hoopten we dat in 2018 deze tocht wel zou kunnen plaatsvinden. De weersverwachtingen waren zodanig dat daarover geen twijfel bestond. Hoewel wat grauw in de lucht en kans op een buitje later op de avond belooft de middag met wat zon en stijgende temperaturen voldoende waarborgen te bieden om een leuke tocht met de scootmobiel mogelijk te maken. Met 8 scootmobielberijders was ook het minimale aantal voor het door laten gaan van een tocht ruimschoots bereikt. Door Hans was een leuke route uitgezet naar en door Warmond. Om 13:00 uur vertrekken we vanaf Het Huis van de Buurt Op Eigen Wieken in de Leidse Slaagwijk. De tocht wordt begeleid door 5  begeleiders. Waarvan 1 zelf in een scootmobiel rijdt.

We rijden via het Molenpad  achterlangs het winkelcentrum De Kopermolen naar de Broekweg. Dit dwars door de wijk lopende fietspad is omzoomd met knotwilgen die er na het kortwieken van hun kruinen, wat kaal bij staan. We verlaten Leiden en rijden de in de gemeente Teylingen liggende Broek- en Simontjespolder in tot bij de Broekpoldermolen waar we linksaf slaan en het pad tussen de Golfbaan de Kaagzoom en de waterloop De Leede volgen tot het bedrijventerrein De Veerpolder. Na het oversteken van de brug en langs de spoorlijn steken we bij de verkeerslichten bij de Paddoxlaan in Warmond over en maken dan een zigzag toer door een deel van Warmond waar je normaal niet komt. We komen op de doorgaande weg de Herenweg aan en rijden dan naar de oprijlaan naar het voormalige grootseminarie van het bisdom Haarlem Mariënhaven. Hans vertelt daar het een en ander over de geschiedenis van dat instituut en thans verpleeghuis. We gaan door en stoppen even verder bij het kerkhof, de grote toren en de ruïne van de Sint Matthiaskerk. Bedoeling was om een rondje over de begraafplaats te rijden en de toren en kerkruïne van dichtbij te bekijken. Helaas noopt een dikke laag grind ons om buiten het hek te blijven. Hans en Rien vertellen iets over de geschiedenis van de kerk. De kerk werd in 1593 door inwoners van Leiden verwoest om te voorkomen dat de belegerende Spanjaarden daar  hun intrek in konden nemen. Later werd de kerk weer opgebouwd maar na het bouwen van de nieuwe Matthiaskerk aan de Herenweg is de kerk weer in verval geraakt en slechts een ruïne is er nu nog van over. Merkwaardig is dat de robuuste toren nog steeds fier overeind staat en de eeuwen hierna ook nog wel lijkt te kunnen trotseren.

Langs landgoed Oostergeest, met de grote weide waarin een ooievaarsnest op een hoge paal ligt en een van de vogels in de buurt rondscharrelt, gaan we via de Herenweg naar het parkbos van Huize Warmond waarin thans een kantoor van het Zuid Hollands Landschap is ondergebracht en een oud minister van Justitie woonachtig is. De onverharde paden zijn wat modderig en nopen ons om slechts een deel van het park te bezoeken. We verlaten het park via het smalle witte bruggetje en rijden dan rechtdoor naar het centrum van Warmond. Alvorens we daar arriveren brengen we nog een bezoek aan het aan de Leede liggende park Groot Leerust met het leuke theekoepeltje waarbinnen op zonnige dagen een hapje en een drankje kan worden verkregen. Vanaf de oever heeft men een mooi uitzicht over de Zwanburgerpolder en het Kaaggebied. Vooral op een zonnige zomerse weekenddag is dit een leuke plaats om het drukke verkeer op het water te observeren. We genieten van een aantal vol in bloei staande prunussen in de tuin van het grote huis Leerust.

Dwars door de Dorpstraat rijden we naar het eiland Koudenhoorn . We passeren een borstbeeld van de schilder Jan Steen die hier nog gewoond heeft en gaan dan een rondje over het eiland maken tot we bij het paviljoen komen voor een rustpauze. Binnen is het aangenaam warm en na enig manoeuvreren kunnen ook de meeste voertuigen met berijders een plaatsje vinden in dit horecabedrijf.

Als we opgewarmd en gelaafd willen vertrekken is het inmiddels zachtjes gaan regenen, iets waarop we niet gerekend hadden. Na het inpakken van alle deelnemers in plastic beginnen we aan het laatste deel van deze tocht. We rijden door de wat smalle straten naar het kruispunt bij de Paddoxlaan en gaan dan richting Veerpolder. In een toenemende regenbui rijden we de Broek- en Simontjespolder door naar het Rozenpad, een leuk pad langs de Zijl met uitzicht op de Boterhuispolder aan de overkant van het water. Na het Rozenpad nog even door een stukje van de Merenwijk en dan komen we via de tunnel onder de IJsselmeerlaan weer terug bij ons vertrekpunt bij Op Eigen Wieken.

De deelnemers en begeleiders zien er wat nat en kouwelijk uit maar hebben toch genoten van deze 1e tocht van het nieuwe seizoen. Voor de volgende tocht naar de bollenvelden op donderdag 26 april, hopen we op wat beter weer om optimaal te kunnen genieten van de kleuren en geuren van de bloeiende bollen.