Meijendel juni 2015

Tocht naar Meijendel.

19-06-2015 VERSLAG

Donderdag 18 juni meldden zich 13 deelnemers bij het vertrekpunt aan de Opaalstraat in Leiden. Vier vrijwilligers stonden paraat voor een veilige tocht en alles wat geregeld diende te worden. Gelet op de te rijden afstand was het voor veel deelnemers net iets te ver. Om allen toch te kunnen laten genieten van het mooie natuurgebied was besloten om de ene helft met de OV-taxi te vervoeren en de andere helft via een mooie route door de duinen naar Meijendel te laten rijden. Omdat een aantal deelnemers niet door de OV-taxi werd opgehaald is besloten met de achtergebleven deelnemers in een separate groep naar Meijendel te rijden en op de terugweg alsnog een poging te doen om OV-taxi’s te bestellen.
Via de Diamantlaan en de Agaatlaan werd de Rijn gepasseerd en via het fietspad langs de N44 ging de tocht naar het Valkenburgsemeer. Een stevige noordwesten wind maakte het rijden wat minder aangenaam en menig deelnemer had last van koude handen. Het uitzicht over het meer en later de bloemen in bermen en slootkanten en de vele soorten vogels al dan niet vergezeld van kuikens, maakte veel goed. De grote witte bloemen van deberenklauw, de gele lissen in de sloten, witte margrieten, roze zwanenbloemen, witte waterlelies en gele plomp zorgden voor een en al kleur. Zo nu en dan zagen we een visdiefje, speurend met voorovergebogen nek, naar een visje onder het wateroppervlak, een vlucht luid roepende scholeksters, hier en daar nog wat kieviten, zwanen met donker grijze jongen, eenden en ganzen. Kortom veel te zien en te genieten. Langs de haven van Wassenaar en een leuk fietspad ging de tocht verder langs de grote golfbaan naar de steile helling richting Wassenaarse Slag. Het fietspad door de duinen met zicht op bos, zanderige gebieden en een aantal plassen werd met de wind in de rug snel gepasseerd en anderhalf uur na het vertrek werd de rustplaats bij het bezoekerscentrum de Tapuit van Dunea bereikt.
Nadat alle deelnemers waren gearriveerd werd een bezoek gebracht aan het bezoekerscentrum waar we door Angela vriendelijk werden begroet met koffie en thee. Daarna gaf zij een boeiende presentatie over het bedrijf. De waterwinning, het zuiveringsproces dat nodig is om aan ons goed en lekker drinkwater te kunnen aanbieden, en over het onderhoud van het natuurgebied en de daar levende dieren en planten. Na afloop bestond nog de gelegenheid om in het bezoekerscentrum wat meer te weten te komen over Meijendel.
Om de inmiddels knorrende magen wat tot rust te brengen verplaatsten we ons naar Boerderij Meijendel waar we vriendelijk werden begroet en, in dit zelfbedieningsrestaurant, keurig bediend. Na het nuttigen van de pannenkoeken vertrokken we met bijna de hele groep naar de Waalsdorpervlakte waar we het oorlogsmonument bekeken. De klokkenstoel en de grote klok bekend van de dodenherdenking op 4 mei en de diverse kruisen maakten op de deelnemers veel indruk. Rien, een van de vrijwilligers, vertelde nog het een en ander over deze plaats en het omringende duingebied en daarna reden we terug richting Meijendel. Hier zou de groep weer worden gesplitst en zou de helft met taxi’s terug naar Leiden gaan. Helaas waren de taxi’s veel te laat en de laatste twee scootmobielen¬†zijn uiteindelijk met de achtergebleven vrijwilliger (Hans) zelf teruggereden omdat er geen zicht was hoe laat de OV-taxi zou komen. Uiteindelijk is iedereen dankzij geduld en wat telefoontjes weer terug in Leiden gekomen.
De groep die met de scootmobiel terug reed naar Leiden heeft nog kunnen genieten van een prachtige tocht door een villawijk van Wassenaar en de mooie route door de landgoederen.
Uiteindelijk bleken de deelnemers te hebben genoten van een hele mooie maar vermoeiende dag.

Klik op een foto voor een uitvergroting en de galerij. Klik op het kruisje linksboven om terug te keren naar de overzichtspagina.