Slotrit 2018 naar automuseum Louwman
Donderdag 13 september, een mooie nazomerdag met zonnig weer en weinig wind. Een mooie gelegenheid om als afsluiting van het seizoen een lange tocht te maken. Gekozen werd voor een bezoek aan het automuseum Louwman in Den Haag. De inschrijving voor deelname liep voortreffelijk en tot 1 dag voor de gekozen datum leek het er op dat we met een groep van 13 richting onze residentie zouden koersen. Na de wat teleurstellende ervaring van 2 jaar geleden toen slechts 3 deelnemers zich aan het vertrek meldden hadden we goede hoop dat we nu wel met een flinke groep op pad zouden kunnen. Gelet op het aantal scootmobielen was het nodig om wat extra begeleiding te organiseren. Omdat twee vaste begeleiders deze dag niet konden werd gezocht naar een vrijwilliger die in het verleden ook al eens mee was geweest als begeleider. Deze vrijwilliger was bereid om ons deze dag te ondersteunen. De te rijden route was verkend, contact was gelegd met het museum en alle noodzakelijke voorbereiding was gedaan. Het was dan ook teleurstellend dat ook nu weer enkele deelnemers zich afmeldden voor deze tocht. Uiteindelijk gingen we met 8 in plaats met 13 personen op pad. Door dit kleinere aantal kon 1 begeleider deze dag wat anders gaan doen en reden we met 3 begeleiders en 5 scootmobielen vanaf het startpunt bij de vestiging van Radius aan de Opaalstraat in de wijk de Hoge Morsch richting Wassenaar. We reden via de Haagse Schouwweg naar het fietspad langs de A44 en zagen de in gang gezette werken voor de aanleg van de verbindingsweg tussen de A44 en de A4. Het geheel maakte een wat rommelige indruk. Het zal nog wel enige tijd duren voor de aansluitingen gerealiseerd zijn en tot die tijd is het oppassen geblazen om alle obstakels in dit gebied te ontwijken. Het fietspad geeft een snelle verbinding van Leiden naar Den Haag en het rijden op het fietspad is ook voor mensen in een scootmobiel plezierig. De snelheid op het fietspad is met de vele E-bikes flink toegenomen en het is dan ook goed uitkijken en snel reageren om ongevallen te voorkomen.
We reden door Wassenaar en kwamen even later op de A44 die wij ook weer snel verlieten om het gebied van de Wassenaarse Landgoederen in te rijden. Bij het Witte Huis, het voormalige gemeentehuis van Wassenaar stopten we even om te rusten en uit te kijken over de grote vijver waarin het beeldje staat van de Baadster, een creatie van de Haagse beeldhouwster Carla Rutgers-Hendriksen.
Na de rustpauze reden we door het mooie natuurgebied van de Landgoederen en kwamen weer op het fietspad.
We reden door tot de tunnel net voor de Benoordenhoutseweg in Den Haag en via het tunneltje onder de weg kwamen we bij de ingang van het Louwman Museum.
Na het betalen van het entreegeld gingen we naar het restaurant, bijzonder fraai geplaatst in het midden van een “straat” met aan beide zijden, oude ambachtelijke winkels en stadspanden. Zo is er ook een oude autowerkplaats neergezet.
Het duurde overigens wel even voor iedereen gesetteld was en genoten kon worden van een drankje en een hapje. Na deze koffie/lunch begonnen we de scootmobielen met berijders via de liften naar de 2e etage van het museum te transporteren en kon begonnen worden aan de gang door het bijzonder interessante automuseum. Na de allereerste vervoersmiddelen zoals draagkoets en koetsen is de hele ontwikkeling van het vervoer over de weg te volgen. Van stoom naar benzine en vervolgens naar de ontwikkeling van door elektriciteit gedreven voertuigen. Je realiseert je dat er in een betrekkelijk korte tijd veel is ontwikkeld en bedacht en je kunt alleen maar veel bewondering hebben voor de creativiteit van al deze ontwikkelaars. Ook wordt ruime aandacht besteed aan het racen met auto’s. Ook bijzondere ontwerpen worden tentoongesteld zoals de Zwanenauto maar ook amfibievoertuigen. Bij elk voertuig staan in twee talen informatiepanelen die bijzonderheden geven over de voertuigen. Het lezen van al deze wetenswaardigheden houdt nogal op en kort voor het afgesproken tijdstip van vertrek bleek dat er nauwelijks voldoende tijd was om alle uitgestalde voertuigen op de 2e etage goed te bekijken. Met een wat verhoogd tempo werd nog een rondje gemaakt over de 1e etage maar al snel werd besloten om het bekijken van het verdere deel van dit mooie museum te verschuiven naar een volgende tocht in het nieuwe seizoen.
Even na drie uur begonnen we aan de terugweg naar Leiden. 1 deelneemster die naar Rijnsburg moest besloot de kortste weg terug naar huis te nemen. De rest reed door het Marlotpark en de wijk Mariahoeve in Den Haag naar het parallel aan de spoorlijn Den Haag-Leiden lopende fietspad. We passeerden de buitenzijde van Leidschendam, gingen door 2 tunnels onder de Spoorlijn door en kwamen uit bij station Voorschoten. Vervolgens reden we door naar station De Vink en tot slot door de wijk Stevenshof terug naar de Hoge Morsch om te stoppen bij ons startpunt aan de Opaalstraat. Totale afstand van deze rit was 28 kilometer.
Dit seizoen zit er weer op. De organisatoren gaan nadenken over het aanbieden van een tiental tochten in 2019. Nu hebben de organisatoren een redelijk goed zicht op de mogelijkheden die tochten van uit Leiden bieden, maar ze zijn ook benieuwd naar ideeën die deelnemers mogelijk hebben van leuke bestemmingen voor deze scootmobieltochten. De organisatoren hopen voor het nieuwe seizoen op een toename van het aantal deelnemers want soms moet wel erg veel energie worden besteed aan het verzorgen van een leuke dag voor slechts enkele personen.