Leiderdorp sept 2016

Sluitingstocht van het seizoen 2016

Onder tropische omstandigheden werd op donderdag 15 september het seizoen afgesloten met een tocht door en rond Leiderdorp. Voor deze tocht hadden zich 10 deelnemers met scootmobiel opgegeven. Voor sommigen was het wellicht veel te warm om zich aan deze tocht te wagen. Een  ander had  problemen van andere aard. Uiteindelijk kwamen zes deelnemers naar Buurtcentrum Matilo om deel te nemen aan deze tocht. Door het wegblijven van een aantal deelnemers was de begeleiding met 4 personen dit keer wel erg zwaar vertegenwoordigd.
In verband met de warmte was veel drinken een aanrader. Rien had voor elke deelnemer en begeleider dan ook  gezorgd voor een flesje water.
Nadat Rien in grote lijnen had uitgelegd hoe de route er vandaag uitzag gingen we  om 13:00 uur op pad. We reden eerst door park Matilo met de replica van het oude Romeinse fort en vervolgens over de Besjeslaan en achter het woonwagenkamp door naar de A4. We staken de tunnels van de A4 over en vervolgens de brug naar de Hoofdstraat in Leiderdorp. Direct na de brug reden we over het fietspad dat vlak langs de Rijn achter de huizen loopt. We genoten van het uitzicht over de Rijn en de daarop varende jachtjes. Aan het einde van het pad kwamen we op de straat uit en reden over de Doesbrug naar de Achthovenerweg en vervolgens richting Ruigekade. We gingen daarna via de Achthovenerbrug naar de wijk Het Heerlijk Recht. We beklommen een soort heuvel die wordt gevormd door een oude vuilstortplaats. Boven gekomen stopten we even om te genieten van het weidse uitzicht over de jachthaven van Leiderdorp en de achterliggende polders. Langs jachthaven en ijsbaan kwamen we in de Munnikenpolder. Een natuurgebied in wording met veel groen en waterpartijen. Op het water dreven grote aantallen ganzen, meeuwen, eenden en meerkoeten. Aan de rand zagen we aalscholvers, reigers en nog wat klein grut als waterhoentjes. We reden langs een paar molens en verlieten deze polder via het hoge viaduct over de A4 nabij het gemeentehuis van Leiderdorp.  Tijdens het oversteken van de weg werden we weer eens geconfronteerd met een man die zich asociaal gedroeg en scheldend en vloekend voorrang eiste op het fietspad.  Na de oversteek wees Rien ons op een tableau langs de kant van de weg waarop allerlei gebruiksvoorwerpen staan en een verwijzing naar de Romeinse grensweg de Limes met de namen van de oude forten in Nederland die langs deze grens hebben gestaan.
We reden vervolgens door de lommerrijke laan langs de begraafplaats van Leiderdorp naar de Hoogmadeseweg en via een fietspad door een splinternieuwe woonwijk met indrukwekkende villa-achtige huizen naar het Essenpark. Na het oversteken van de Persant Snoepweg reden we park De Houtkamp in en stopten bij Brasserie het Park voor een rustpauze en een drankje.
Na de pauze reden we via leuke paden door de Houtkamp naar de Engelendaal en staken daarna door naar de  Dwarswatering. Na de brug over deze waterloop reden we sportpark De Bloemerd door en via de wijk Leyhof kwamen we op de provinciale weg. We kwamen zonder problemen over de grote kruising en namen de afslag naar Oud Ade. Even verderop gingen we linksaf de Boterhuispolder in. Het was warm maar lekker rustig in de polder en we zagen nog veel bloemen in de berm langs het fietspad. Hoewel er in het voorjaar een veel rijker aanbod van  bloemen is, stonden nu nog margrieten, groot kaasjeskruid en wilde cichorei en enkele andere soorten in bloei. In de verte zagen we de Buttermolen staan en in de weilanden hier en daar een koppel zwanen. De bruggetjes zijn wat hobbelig maar ook daar kwamen we zonder problemen overheen.
Na de Boterhuispolder reden we langs de Zijldijk met zicht op de Merenwijk naar Leiderdorp terug, Enkele deelnemers haakten hier al af om langs een korte weg terug naar huis te rijden. Uiteindelijk kwamen we met drie deelnemers terug op ons uitgangspunt bij Matilo.
De deelnemers gaven aan erg genoten te hebben van deze soms verrassende route en al weer uit te kijken naar de start van het volgende seizoen in april 2017.