Katwijk juni 2018

Tocht naar een zonnig Katwijks strand

Het natte pak van de vorige rit in de Merenwijk is al lang weer opgedroogd. De zon schijnt uitbundig als we donderdag 28 juni op weg gaan naar het Rijnmonds Revalidatie Centrum aan de Wassenaarseweg te Leiden. Voor de rit naar Katwijk hebben zich 10 deelnemers opgegeven. Door ziekte heeft zich 1 deelnemer af moeten melden terwijl een tweede zonder bericht niet aan de start verschijnt. Even wordt gedacht dat deze laatste wellicht naar het LUMC is gegaan omdat er ten aanzien van de startplaats voor vandaag op de een of andere manier een verkeerde adres in een publicatie terecht was gekomen. Als organisatie hadden we dat voorzien en ervoor gezorgd dat er tot vlak voor elf uur iemand van de organisatie bij het LUMC aanwezig was. Toen er niemand kwam opdagen en het lid van de organisatie ook was gearriveerd bij het RRC werd gestart met deze tocht. De aanwezigen verkeren in een opgewekte stemming en met volgetankte accu’s gaan we op pad. We rijden via de Wassenaarseweg met een tempo van ongeveer 12 km per uur richting Corpus. Voor we daar zijn worden we geconfronteerd met werkzaamheden aan het fietspad waardoor de doorgang onmogelijk is en we genoodzaakt zijn via een omweg naar de provinciale weg naar Valkenburg te rijden. We blijven het fietspad langs de provinciale weg volgen en passeren nog een plaats waar herinneringen aan de aanwezigheid van de Romeinen in leven wordt gehouden en waar ooit de Limes, de Romeinse grensweg, langs liep. Na Valkenburg gaan we via een tunneltje onder de weg door en rijden dan een grote buitenwijk van Katwijk binnen. Via het fietspad en na het passeren van een hoge brug, komen we op de Cantineweg. Op de door bomen en struiken omzoomde weg die dalend naar de Koningin Julianaweg loopt is het lekker koel.
Als we linksaf de Boslaan op willen draaien is het door het drukke autoverkeer nog wel even opletten. De automobilisten hebben vandaag echter een goed humeur en bieden onze groep ruim de gelegenheid om zonder problemen de kruising over te steken. Dan gaat het in een rechte lijn en via en paar rotondes naar de Sportlaan en kunnen we de duinen al zien en ruiken. Na de passage van de Soefi-tempel komen we op de Boulevard en slaan links af naar het strand voor onze rust- en koffiepauze bij ’t Strandhuys. Wij hebben daar een ruimte gereserveerd op het terras met uitzicht op de vandaag kalme zee en het strandvertier. Het duurt wel even voordat iedereen een plaatsje heeft gevonden. Het manoeuvreren met een scootmobiel tussen de dicht tegen elkaar staande tafeltjes op het terras en het bezoeken van het wat krap bemeten invalidentoilet, vergt naast de nodige stuurmanskunst ook de nodige tijd. Uiteindelijk heeft iedereen een plaatsje gevonden en kunnen de bestellingen worden gedaan. Of de serveerster ook last van de warmte hebben of wat vermoeid zijn is niet duidelijk maar het opdienen van wat lunchgerechten is niet conform het bestelde.
Na veel gedoe lukt het om iedereen te voorzien van een natje en een droogje. Na anderhalf uur wordt het vertreksein gegeven en voor we dan weer op weg kunnen heeft nog al wat voeten in aarde. Het afrekenen, bezoek aan toilet en het zonder problemen verlaten van het terras vergt wat meer tijd dan verwacht. We hebben echter geen haast en uiteindelijk staat of zit iedereen klaar om de terugreis te aanvaarden.
We rijden over het brede trottoir van de Boulevard en gaan dan een onverhard pad op dat ligt tussen de boulevard en het strand. Vanaf dit pad heeft men een goed uitzicht over zowel zee en strand als over de boulevard. Na enige tijd het onverharde pad te hebben gevolgd gaan we weer terug naar de Boulevard en rijden dan naar de Buitensluis, waar ooit de Rijn ongehinderd in zee stroomde. Na de Buitensluis stoppen we bij het daar staande monument van de Romeinse Limesvestiging Brittenburg. De Brittenburg is de ruïne van een Romeinse Limesvestiging die in de 15e, 16e en 17e eeuw na stormen op het strand tussen Katwijk aan Zee en Noordwijk aan Zee zichtbaar was. Hoogstwaarschijnlijk is het de locatie van het meest westelijke fort van de Romeinse limes aan de monding van de Rijn en stond het bekend als Lugdunum Batavorum.
Langs de Rijn rijdend passeren we de Binnensluis en volgen dan het fietspad landinwaarts. Bij een oude kalkoven stoppen we en daar vertelt Rien waar deze oven voor diende. Aan het einde van het fietspad rijden we langs een industrieterrein en steken de brug over de Rijn over. Vervolgens dalen we af en rijden over het Laage Mallegatpad langs het Uitwateringskanaal naar de Rijnstraat in Katwijk-Binnen. Bij de verkeerslichten en langs de molen rijden we rechtdoor naar Valkenburg waar we nog een ommetje maken door het centrum en langs de kerk . Even buiten het dorp slaan we rechtsaf en komen dan weer op het fietspad naar Leiden. Na de brug over de Rijn gaan we richting Corpus en vervolgens terug naar de Wassenaarseweg en ons uitgangspunt bij het RRC.