Katwijk, strand, boulevard en duinen
Bijna op het einde van de lente stond op donderdag 6 juni de jaarlijkse tocht naar Katwijk op het programma. Het was een winderige dag met dicht bij de kust een windkracht van 5 tot 6 Beaufort. Gelukkig waren de zware onweers- en regenbuien van de voorgaande nacht naar het noordoosten weggetrokken en scheen een zonnetje door het openbrekende wolkendek.
Vanuit het verzamelpunt aan de Wassenaarseweg in Leiden vertrokken we met 7 scootmobielen en 4 begeleiders op de fiets voor een tocht naar de kust. Hoewel we deze toch in de afgelopen jaren al meerdere keren hadden gereden, was er nu weer een variatie in de route naar en van Katwijk. Een route die door de deelnemers als leuk en verrassend werd ervaren.
Via de Nachtegaallaan reden we naar de Rijnsburgerweg en staken deze bij de verkeerslichten over om vervolgens de Warmonderweg op te rijden. Na de rotonde voerde de tocht door de dorpskern van Oegstgeest met een leuk stuk door een parkje. Na de Langevoort, waar we het winkelcentrum passeerden, reden we via de brug over het Oegstgeesterkanaal naar Haaswijk, een grote moderne woonwijk van Oegstgeest. Bij het zogenaamde “groene kerkje” reden we door de tunnel onder de A44 door en vervolgens langs de boorden van het Oegstgeesterkanaal naar Rijnsburg. Op het fietspad langs het water en langs een nieuwe woonwijk kregen we de straffe zuidwestenwind pal tegen en de begeleiders op de fiets moesten hier stevig op de pedalen gaan staan om er nog een beetje tempo in te houden. Onderweg langs het kanaal stopten we voor een korte pauze en om te luisteren naar Rien die het een en ander vertelde over de omgeving waar we ons bevonden.
Na het kruisen van een provinciale weg verlieten we het kanaal en reden naar het Katwijkse industriegebied ’t Heen. Hier was wat meer beschutting en al spoedig kwamen we op het fietspad langs het Uitwateringskanaal. Ook hier maakten we stops om te kijken naar een oude kalkoven waar vroeger schelpen werden gebrand om kalk te produceren. Rien vertelde hier iets over en even later bij de Buitensluis ook nog iets over de historie van de Romeinen in deze streek. De Rijn die hier vroeger in zee stroomde was een plaats waar Romeinen met hun boten richting Engeland voeren of naar hun nederzetting in het Westland.
We reden de boulevard op waar we opnieuw werden geconfronteerd met een harde wind. Bijna aan het einde van de boulevard reden we naar het strand waar we onze rust- en koffiepauze hadden bij ‘t Strandhuys. Hoewel erg winderig was het op het zonnige terras achter de glazen panelen aangenaam genoeg om te genieten van het zicht op zee en strand. We brachten daar een klein uur door en gingen daarna beginnen aan de terugweg naar Leiden.
Via de Sportlaan reden we naar de toegang naar de Soefitempel en vervolgens via een schelpenpad het duingebied Berkheide in. In de duinen was het op enkele wandelaars na erg rustig. We hadden nu de wind in de rug en met een slakkengangetje reden we over de paden in het golvende landschap naar de Cantineweg. Via een brug hoog boven een verkeersweg reden we door een woonwijk naar Valkenburg. In dit dorp was het even zoeken naar de juiste weg omdat hier en daar door wegwerkzaamheden wat doorgangen afgesloten waren. Via enkele bruggen en smalle paden, waar de doorgang alleen mogelijk was via deels afgesloten hekjes, kwamen we weer op de doorgaande weg uit door dit dorp. Het nemen van al deze barrières vergde wel wat stuurervaring maar alle scootmobielberijders slaagden hiervoor met vlag en wimpel.
Een poging om vervolgens via een splinternieuwe brug de Rijn over te steken naar Oegstgeest mislukte omdat de brug in onderhoud was en voor alle verkeer afgesloten. Via een andere weg kwamen we uiteindelijk toch weer in Leiden en reden we langs museum Corpus naar de Wassenaarseweg en terug naar ons startpunt van deze dag. De deelnemers vertrokken daarna met enigszins bijgekleurde wangen en zeer tevreden naar huis en haard, vast besloten om ook deel te nemen aan de volgende rit naar het Groene Hart op donderdag 27 juni.