Jubileumtocht 15 juni 2016

Lustrumvaartocht voor deelnemers ScootActief.

19-06-2016 VERSLAG

In 2011 begonnen we, gesteund door de stichting Radius, met het organiseren van activiteiten voor berijders van scootmobielen uit Leiden en omgeving. In de afgelopen jaren werden veel tochten georganiseerd. Nu we het 1e lustrum vieren is besloten om dit jaar naast de normale tochten in en rond Leiden, iets speciaal te doen voor de vaste kern van deelnemers. Een aantal plannen, die wij hier voor maakten vielen af omdat ze, hetzij door de fysieke beperkingen, hetzij om andere praktische redenen, niet realiseerbaar bleken.
Uiteindelijk werd gekozen voor het aanbieden van een vaartocht vanuit Leiden via Rijn, Braassem en Kaag terug naar Leiden. Met financiële steun van Zorg en Zekerheid bleek dit plan wel te realiseren.
We kozen voor een boottocht met een boot van de rederij Groene Hart Cruises met vertrek vanaf de Zijldijk in Leiderdorp. Als datum werd woensdag 15 juni vastgesteld. Nu is het niet zo dat je er daarmee bent. Gelet op de fysieke beperkingen moeten er wel wat controles plaatsvinden of en hoe de deelnemers eventueel met voertuig aan en van boord kunnen komen. Is er ruimte om aan boord ook nog enigszins te manoeuvreren met een voertuig of rollator? Is er aan boord een invalidentoilet aanwezig en is deze goed bereikbaar? Is er een lift om deelnemers met voertuig of rollator op het gewenste dek te krijgen? Kunnen de scootmobielen die niet mee aan boord gaan veilig en droog worden geparkeerd? Hebben we een rolstoel om de deelnemers van het parkeerterrein naar de boot te brengen?
Al de daaraan te stellen voorwaarden bleken gerealiseerd te kunnen worden, zodat er groen licht kon worden gegeven voor het doorgaan van de vaartocht. Bleef alleen nog over om te duimen voor een mooie zonnige dag. Dat nu bleek deze woensdag 15 juni helaas niet het geval te zijn. Een wat sombere dag met dreigende donkere regenwolken. Gelukkig bleef de neerslag beperkt tot een bui bij vertrek en een bui onderweg.
In totaal namen namens Scoot Actief 20 personen deel aan deze vaartocht. Niet alle deelnemers kwamen met de scootmobiel. Sommigen werden met taxi’s of familie naar de Zijldijk gebracht. Om 11:00 uur begon de inscheping en net voordat een flinke hoosbui losbarstte was iedereen veilig en droog aan boord. De Olympia biedt voor de passagiers voldoende ruimte en met de grote ruiten is het uitzicht naar beide oevers gewaarborgd. Al spoedig ontspon zich een  gezellig gekeuvel tussen de deelnemers en ook met andere passagiers. Om 12 uur vertrok de boot voor een 3½ uur durende vaart over de wateren in dit mooie plassengebied van Zuid Holland. Het personeel van de boot zorgde direct na vertrek al  voor een kop koffie  en later een lichte lunch. De kapitein vertelde de hele tocht bijzonderheden over de plaatsen die wij passeerden.
Wij vertrokken over de Zijl passeerden de verkeersbrug bij de Willem de Zwijgerlaan en even later de Spanjaardsbrug bij de Lage Rijndijk. Inmiddels waren we op de Oude Rijn gekomen en voeren richting Leiderdorp. Na het passeren van de Stierenbrug konden we genieten van de mooie huizen en tuinen van het oude Leiderdorp. Je krijgt vanaf het water toch een andere kijk op dingen. Even later voeren we over de tunnels van de A4, waar diep onder ons het verkeer doorheen raasde. De nieuwe brug voor fietsers en voetgangers en in noodgevallen ook voor auto’s van de hulporganisaties was voorlopig de laatste brug. Zoeterwoude Rijndijk was de volgende plaats die we nu eens vanaf het water konden bekijken. Langs het water zagen we diverse mooie oude boerderijen en wat vee lopen in de groene gebieden van het Groene Hart. Omdat het weer wat beter werd; zelfs een mager zonnetje liet zich zien; ging een aantal deelnemers het open dek opzoeken en werd het wat rustiger in de ruimte waar de meesten van ons zaten. We passeerden een nieuw jachtwerf waar een pas afgebouwd jacht lag te pronken Rustig varend ging het op de Koudekerksebrug af. Zoals alle voorgaande bruggen stond deze ook uitnodigend open. Wat verder zagen we het grote bedrijf van Spanbeton waar enorme kolossen van brugdelen worden vervaardigd en getransporteerd. Voor dat doel is een speciale pontonbrug gemaakt die als het nodig is dwars over de Rijn wordt gesleept zodat de mammoettransporten  over de Rijn naar de grote verkeerswegen kunnen. We zagen ook de in aanbouw zijnde nieuwe brug voor de uitbreiding van de ringweg rond Alphen aan den Rijn.
Bij Alphen aan den Rijn draaiden we de Heimanswetering op richting Woubrugge en na het passeren van de brug waar we even moesten wachten passeerden het we het oude karakteristieke kerkje. Na de Heimanswetering draaiden we bij de Wijde Aa het Paddegat in en verder dwars over de Braassem naar Oude Wetering. Varend langs de hoofdstraat valt het niet op maar aan dit stuk straat staan 7 kerken. De Ringvaart Haarlemmermeer was ons volgende doel. We volgden de Ringvaart langs Oude Wetering en daarna voeren we het grote plassengebied van de Kaag in. Heerlijk rustig varend en genietend van het weidse uitzicht over plassen, molens en polders zagen we in de verte de kerktorens van Rijpwetering en Oud Ade. Ondertussen genoten de passagiers van een drankje dat werd rondgebracht door twee jeugdige bemanningsleden. Een der deelnemers probeerde met haar banjo of ukelele  te zorgen voor wat vrolijke klanken. Het geproduceerde geluid was echter te zwak om boven het geluid van de gezellig koutende andere passagiers uit te komen en al spoedig werd deze muzikale bijdrage dan ook gestaakt. We voeren langs een polder die voor kort nog werd bewerkt door een boer maar die nu terug is gegeven aan de natuur en voor een groot deel onder water staat. Het Kaageiland was ons volgende doel. Veel vakantiewoningen en een groene kampeerplaats voor watertoeristen. Bij de internationaal gerenommeerde jachtwerf van Royal Van Lent Shipyard lag een monsterlijk groot jacht dat bijna afgebouwd was en waarschijnlijk bestemd is voor een puissant rijke oliesjeik. Als je de omvang van zo’n jacht ziet vraag je onwillekeurig af hoe men deze kolos op open zee krijgt. Moet toch wat problemen opleveren met bruggen en sluizen in onze waterwegen.
Bijna aan het laatste stuk van de vaartocht gekomen, passeerden we de Kaagsociëteit met de starttoren voor zeilwedstrijden. In de verte zagen we Warmond liggen en langs het schiereiland Tengnagel, De Strengen en de Merenwijk keerden we weer terug op de Zijl om af te meren aan de Zijldijk.
De deelnemers gaven aan genoten te hebben van de toch en  het gezellig samenzijn. Nadat de andere groepen van boord waren gegaan werden de deelnemers aan onze tocht met de lift van boord gebracht en ging iedereen op weg naar huis en konden de organisatoren tevreden zijn over de geslaagde jubileumtocht.