Groene Hart mei 2017

Een zomerse dag in Zoeterwoude en Zoetermeer

Na de koude en vochtige periode van de afgelopen maanden, was het eindelijk weer eens een mooie dag om met de scootmobielen op pad te gaan. Op deze zomerse lentedag bleek er genoeg belangstelling voor deze tocht. Tot kort voor de geplande dag waren er echter nog maar 4 inschrijvingen. Mogelijk ten gevolge van de zomerse weersverwachting kwamen er op het laatste moment 5 nieuwe aanmeldingen bij. Een klein probleem was dat geen van de vaste  begeleiders deze dag kon vrijmaken. Gelukkig kon uit het netwerk nog een vrijwilliger worden gerekruteerd en toen ook Hans nog tijd kon vinden om mee te gaan, kon de rit doorgaan.

Om kwart over elf vertrokken we met 9 scootmobielen en 3 begeleiders bij buurtcentrum Matilo in de Zaanstraat. We reden door het Matilopark en de mooie  Besjeslaan langs park De Bult richting spoorlijn en A4. Bij de passage van deze snelweg schrokken we van roetzwarte wolken die onze kant op leken te komen. We zagen dat op de N11 bij de aansluiting van de A4 een bestelauto in brand stond maar ook dat de brandweer inmiddels met blussen was begonnen. Onze hulp was dan ook niet nodig. We reden daarna over het industrieterrein richting Heineken brouwerij. Het was nog niet zo warm dat wij daar onze dorst moesten gaan lessen dus reden we door naar een wat landelijker gebied richting Weipoort. In de weilanden zagen we grote kuddes koeien op het  gemaaide gras. De geur van vers gemaaid gras was inmiddels vervangen door een wat penetrante gierlucht . Gier is goed voor het land maar minder aangenaam voor onze reukorganen.  Gelukkig werd het verderop in de Weipoort wat minder met de stank en konden we genieten van het fraaie uitzicht, het vele groen en mooie bloemen in de bermen en rond de boerderijen. Na een paar kilometer gingen we naar een kerkepad dat de Weipoort verbindt met de Zuidbuurt. We genoten van het uitzicht en de vogels in het gebied, kieviten, grutto’s, scholeksters, eenden, ganzen en zwanen.

Bij de Zuidbuurt bogen we af richting Zoetermeer en even later passeerden we geitenboerderij ’t Geertje waar het, zoals zo vaak, erg druk was met jonge  gezinnen die met hun kleuters de geitjes komen aaien. Na 11 km  kwamen we aan bij het paviljoen Noord Aa aan de Zoetermeerseplas waar we gingen rusten en lunchen. Het fraai warme weer had veel mensen naar het strand en water gelokt en ook in het restaurant was het druk. Tijdens de pauze van deze tocht konden van 3 scootmobielen de accu’s nog wat worden opgeladen zodat de hele  tocht zonder accuproblemen kon worden afgelegd.

Uitgerust, gevoed en gelaafd gingen we rond half twee weer op pad en reden we om de Zoetermeerseplas heen waarbij we door enkele leuke delen van Zoetermeer kwamen. Toen we  bijna de plas hadden gerond, kreeg één der deelnemers een lekke band. Met  wat pompen kon deze nog verder rijden tot een parkeerplaats waar hij zou worden opgehaald.

We reden weer langs boerderij ’t Geertje terug naar de Zuidbuurt en dan verder door naar het dorp Zoeterwoude. Met de wind in de rug en een fel zonnetje was het inmiddels flink warm geworden en sommige deelnemers hadden al wat last van zweetdruppeltjes. Zoeterwoude is een fraai dorp met veel oudere huizen een leuke kerk en veel waterpartijen. Na Zoeterwoude reden we over het viaduct van de A4 naar de Vrouwenweg en daarna over de brug park Cronesteyn in. Door de beschaduwde dreven van dit park kwamen we bij het Rijn-Schiekanaal, in Leiden doorgaans De Vliet genoemd en na nog een goede kilometer arriveerden we zondoorstoofd en sommige deelnemers wat vermoeid van de rit, bij Matilo, waarna iedereen op huis aanging.