Groene Hart aug 2015

Tocht door het Groene Hart in het kader van het Zomerfestival.

17-08-2015 VERSLAG

Zwervend door de omgeving van Leiden ontdek je mooie streken. Eén daarvan is het Groene Hart. Bij de voorbereiding van het Zomerfestival werd binnen ScootActief het idee geopperd om in dat kader een tocht te organiseren door dat Groene Hart. Door een gedegen kennis van het gebied was dat snel gepiept. Aanvankelijk was het plan om deze tocht op een zaterdag te organiseren met als startpunt buurtcentrum Matilo. Omdat dit centrum op zaterdag gesloten is werd uitgeweken naar donderdag 13 augustus. Helaas bleek dat ook op deze dag de deur bij Matilo gesloten bleef. Omdat alle tochten van ScootActief starten op een locatie waar mogelijkheden zijn voor de deelnemers om voor de start nog even een bezoek aan het toilet te brengen, is dat even een tegenvaller. Gelukkig is de nood bij de 12 deelnemende berijders van scootmobielen niet zo hoog dat dit tot een onoverkomelijk probleem leidt. Met 4 begeleiders en twee meefietsende familieleden gaan we even na tien uur van start voor een tocht van bijna 30 kilometer.
Na een kleine omweg. in verband met één of ander festival, rijden we door het Matilopark en dan over de lommerrijke Besjeslaan naar park De Bult. Voor het kanaal gaan we linksaf richting park Cronesteyn. Na de drukte op het fietspad langs het kanaal is het in Cronesteyn rustig. We slaan af naar het Grotepolderpad, rijden onder de rijbanen van de A4 door en zijn gelijk in de “Boerenzij”. Hoewel nog ver van de koffiestop worden ons al volop vlaaien gepresenteerd. Helaas zien deze door de in dat gebied lopende koeien aangeboden versnaperingen er niet zo smakelijk uit. Om vuile wielen te voorkomen, het stinkt nogal als je daarmee in de huiskamer rondrijdt, rijden de scootmobilisten een nogal bizarre zigzagkoers om de her en er verspreid liggende vlaaien te ontwijken. Het is duidelijk dat wij al in het Groene weidegebied zijn aangekomen. Gelukkig is het pad na een vee-rooster weer spic en span en gaat de sliert voertuigen in rechte lijn onder de N11 door naar het Molenpad dat tussen de weilanden rechtstreeks naar Zoeterwoude voert.
Bij La Place is onze eerste pauze. Omdat er geen bediening is die bestellingen aan de tafels opneemt is het even een wat chaotische toestand voor iedereen van een natje en droogje is voorzien en een zitplaats in restaurant of op het zonnige terras heeft gevonden. Na de rust rijden we verder langs de Provinciale weg naar de Westeindseweg, een buurtschap met boerderijen en een kleine camping. Vroeger zou deze buurt de bijnaam ‘De Hel’ hebben gekregen omdat de grond erg moerassig was en er hard gewerkt moest worden om er een bestaan te vinden. De huizen en boerenhoeven zien er nu welvarend uit dus is het tij ooit gekeerd. Aan het einde van de weg rijden we over een smal fietspad, met weids uitzicht over de weilanden en bermen vol met allerlei soorten wilde planten, naar de Provinciale weg die we even verder kruisen door middel van een tunnel onder de weg. Via een leuk fietspad rijden we naar de Zuidbuurt van Zoeterwoude en buigen dan af richting Noord Aa. Voor we geitenboerderij ’t Geertje passeren nemen we nog een drinkpauze. Na het passeren van een hoge brug en de passage van het Prielenbos komen we bij de Noord Aa. Het is duidelijk merkbaar dat het mooie zomerweer gecombineerd met de vakantieperiode veel badgasten naar het verkoelende water van de plas brengt. Wij mijden deze drukke plaats en rijden verder naar de Benthuizerplas met zijn rijke vogelleven. Na deze plas is het nog slechts een kort stuk tot de 2e rust bij de Landwinkel en Schenkerij De Boomgaard in Benthuizen. Dit bedrijf ligt te midden van boomgaarden. Rijen appelbomen met grote hoeveelheden wassende vruchten stralen op de een of andere manier een zalige rust uit. In deze pastorale omgeving genieten we van een hapje en een drankje, gezeten in de schaduw van bomen en parasols. De oostenwind brengt op deze warme dag nog wat aangename verkoeling voor de deelnemers waarvan er al enige wat rood aangelopen hoofden hebben waar zweetparels in een langzaam ritme afdruipen. De bediening is vriendelijk en de geleverde producten zijn smakelijk. Het is dan ook niet vreemd dat de neiging om hier wat langer te blijven de kop opsteekt. Ook hier geldt er is een tijd van komen en een tijd van gaan en die is rond kwart voor twee dan ook gekomen. Enkelen besluiten nog snel wat inkopen te doen in de Landwinkel en dan zet de stoet zich weer in beweging. Door het rustige dorp Benthuizen rijden we langs een breed water en dalen dan af naar het fietspad door de immense polder waar aardappelen, granen en spruiten worden geteeld. Na Gelderswoude en het passeren van een paar nare veeroosters rijden we naar de Burmadeweg onder Zoeterwoude-Rijndijk. We stoppen nog een keer om uit te kijken over het grote weidegebied waar een vogelscherm al aangeeft dat dit een zeer rijk vogelgebied is. In herfst en winter wemelt het hier van het waterwild en in het broedseizoen is dit het domein van de weidevogels als kievit, grutto, wulp en tureluur.
Voor we onder de N11 en spoorlijn door duiken, zien we nog twee weilanden met veel dieren. Links van ons een weiland met een grote kudde koeien en rechts een weiland met tientallen paarden.
Voor we de Rijneke Boulevard bereiken begint het er naar uit te zien dat enkele scoots aan het einde van de accucapaciteit zijn en de vrees bestaat dat er één of meer zullen stilvallen voor we het eindpunt hebben bereikt. Gelukkig is dat niet het geval en bereikt iedereen rijdend de grens van Leiden. Slechts een enkeling rijdt helemaal mee tot Matilo, de rest gaat al eerder richting huis, moe en zondoorstoofd maar zeer voldaan.
Het was een mooie tocht door het Groene Hart. Lang en misschien wat kritiek, gelet op de actieradius van sommige scootmobielen, maar een dag om met plezier op terug te kijken.