Cronesteyn juli 2015

Tocht met IVN gidsen door park Cronesteyn.

29-07-2015 VERSLAG

Donderdagmiddag 16 juli 2015 half twee. 13 berijders van scootmobielen melden zich in de buurt van De Tuin van de Smid in het Leidse park Cronesteyn. De zon schijnt uitbundig; het is bijna windstil en de temperatuur is gestegen tot bijna 25 graden. De vele bomen in het park zorgen echter voor genoeg schaduw. De twee IVN gidsen Gerard en Ciska melden zich, voorzien van foto’s en tekeningen van vogels en andere dieren bestemd voor de deelnemers. Ook hebben zij een aantal verrekijkers meegenomen. Stipt om twee uur worden de deelnemers in twee groepen verdeeld en gaat elke groep met een IVN gids op stap. In het kader van het Zomerfestival komt Freek Arnoldus wat foto’s maken van deze tocht. Gids Gerard blijkt zich gespecialiseerd te hebben op het gebied van dieren vanaf 2 tot 8 poten en weet daarnaast ook veel van de flora in het park. Ciska die veel weet over de historie van het park en de flora vertrekt met een groep van 7. Tijdens de tocht door het park vertelt zij interessante verhalen onder andere over de spinselmot die zijn eitjes vaak in meidoornstruiken legt. De rupsen van deze mot vreten een struik bijna geheel kaal maar de natuur herstelt zich meestal weer snel. Ciska laat ons ook zien wat de ratelaar is, een plant die in het gras groeit en als de zaaddozen droog zijn kun je die horen “ratelen” Ook laat zij zien hoe de schadelijke akkerdistel er uit ziet. Een plant waar boeren en tuinders veel last van hebben en die dan ook echt als schadelijk onkruid wordt gezien. Naast aandacht voor de planten vertelt zij ook over de diverse soorten ganzen die in het terrein voorkomen.
Cronesteyn heeft een interessante geschiedenis die al terug gaat tot de 16e eeuw. Ooit stond er een kasteelachtige boerderij die echter voor het beleg van de Spanjaarden in 1592-1594 werd afgebroken om te bewerkstelligen dat de verdedigers van de stad een beter schootsveld hadden.
De tweede groep met 6 scootmobielen gaat met Gerard op pad. Direct na de start worden we verrast door een stel jonge fazanten die tussen het hoge gras scharrelen. Even later staan we stil om in het weiland te kijken naar scholekster, Canadese-, grauwe- en witte boerenganzen. Weer wat later wijst Gerard de groep op interessante kevers, libellen en hommels. Om die wat nader te kunnen bekijken gaat hij met een paar glaasjes op jacht en toont even later trots zijn vangst, die door de deelnemers uitvoerig wordt bestudeerd. Daarna wordt onze aandacht gevraagd, voor kleine berenklauw, moeraswederik en harig wilgenroosje. In de brede wateringen bloeien waterlelie en pijlkruid en langs de oevers staan de bruine sigaren van de lisdoddes fier omhoog. Het hoog op een paal liggende ooievaarsnest is op deze warme juli-dag geheel verlaten. Gelet op de vele vragen van de deelnemers is de interesse voor de natuur wel gewekt. We staan nog diverse keren stil o.a. bij de nieuwe aanplant van wilgenbossen en bij de moerastuin, die wij in verband met de smalle paden en hoge bruggetjes helaas met de scootmobielen niet kunnen doorkruisen. De tocht duurt bijna 2 uur en blijkt toch nog te kort om alle mooie plekken in het park te kunnen bezoeken. Om weer op de afgesproken tijd bij de Tuin van de Smid te komen moeten we het laatste stuk nog haast maken maar kunnen nog net genieten van een stel nijlganzen met jongen en een parmantig rondstappende lepelaar. Langs het kanaal hangt nog steeds de uiengeur van het inmiddels uitgebloeide daslook dat een tijd geleden nog uitbundig pronkte met de witte bloemen.
Terug bij ons vertrekpunt bij de Tuin van de Smid genieten we op het terras onder het genot van een drankje nog een tijdje van het mooie weer en praten wat na over hetgeen wij op deze middag hebben mogen beleven. Mede door de enthousiaste en deskundige uitleg van onze gidsen hebben we niet alleen genoten maar ook nog het nodige bij geleerd van de geschiedenis, de flora en fauna van dit prachtige park.

Het Witte Weekblad van 22 juli heeft op pagina 10 aandacht besteed aan deze tocht.

Klik op een foto voor een uitvergroting en de galerij. Klik op het kruisje linksboven om terug te keren naar de overzichtspagina.