Bollenrit mei 2017

Openingsrit seizoen 2017

Later dan gepland beginnen we aan de openingsrit van het nieuwe seizoen. In verband met de teleurstellende aanmeldingen voor de tocht van 20 april besloten we die tocht, zoals ook in de twee voorgaande jaren, toen wegens de weersomstandigheden, af te lasten.
Voor de bloembollentocht hadden we als voorwaarde gesteld dat er minimaal 6 deelnemers moesten zijn. Vandaag leek dat ook gehaald te worden. Helaas wil nu het weer opnieuw niet meewerken. Door de straffe noordoostenwind voelt het buiten een stuk kouder aan dan de 11 graden die de thermometer aangeeft. Dat is voor 1 deelnemer reden om af te bellen. Als we om 11:00 uur verzamelen bij het Rijnlands Revalidatiecentrum aan de Wassenaarseweg blijkt dat een tweede deelnemer zonder reden verstek laat gaan.
De andere deelnemers hebben zich verheugd op een dag naar de bloeiende bollen en om hen niet teleur te stellen besluiten we om de tocht door te laten gaan. Weliswaar zijn we met 4 begeleiders wel wat oververtegenwoordigd maar op zich is dat niet erg omdat er tijdens de rit op enkele plaatsen best wat extra aandacht nodig is voor gevaarlijke oversteken.

We rijden van het RRC de Nachtegaallaan op richting Oegstgeest. Dan rijden we langs de Leidse Hout richting Warmond. We stoppen bij de brug over het Oegstgeesterkanaal en de Haarlemmertrekvaart waar Rien een en ander vertelt over de geschiedenis van de periode waarin trekschuiten 8 keer per dag personen vervoerden van Leiden naar Haarlem en terug. Voorts wijst hij op de tolpoort richting Warmond waar vroeger voor de doorgang wat centjes neergeteld moesten worden. We rijden onder het viaduct van de spoorlijn door en bewonderen de op de pilaren aangebrachte kleurrijke tekeningen. Na het viaduct gaan we linksaf naar het fietspad langs de spoorlijn richting Sassenheim. Op dit fietspad moeten we nog oppassen om geen hanen of hennen onder de wielen te krijgen want die scharrelen hier op en langs het fietspad wat rond. Wie de eigenaar is van dit loslopende pluimvee wordt niet duidelijk.
We passeren de gevangenis waar we als braaf oppassende burgers niet welkom zijn en rijden dan Sassenheim binnen. Als we het centrum naderen komen we al spoedig in het gebied van de bloembollenvelden. Het is duidelijk dat het in dit gebied een aflopende zaak is met de kleurige velden. Narcissen en hyacinten zijn nagenoeg uitgebloeid en het blad begint al te verwelken. Gelukkig zijn er nog genoeg tulpenvelden die in diverse kleuren en variaties onze ogen verblijden.
In het open gebied worstelen we met de harde tegenwind. Voor de begeleidende fietsers levert dat wellicht wat zweetdruppels op maar de deelnemers in de scootmobielen beginnen het flink koud te krijgen. Het is dan ook een verademing als wij het terrein van De Tulperij opdraaien waar de eigenaar Daan ons al staat op te wachten. Dit bollenbedrijf is in de weken dat de bollen in bloei staan een aangename aanlegplaats om te genieten van de bloeiende bollen.
Een deel van de loodsen wordt sinds 4 jaar elk jaar omgebouwd tot een horeca- en expositieruimte. Daan verzorgt voor busladingen vol toeristen in die periode lezingen over de bollenteelt en rondleidingen door zijn bedrijf. Zijn vrouw Anja zorgt voor koffie en thee en uit de kluiten gewassen stroopwafels. Na de kou buiten is het binnen in de loods heerlijk warm en onder het genot van een kop koffie en natuurlijk een stroopwafel komt de enigszins vertraagde bloedsomloop weer op gang. Daan geeft op heldere wijze een uitgebreide lezing over het werk van een bollenteler en laat ons de diverse vermeerderingstechnieken van de bollen zien. Voor we weer vertrekken mogen we in de als filmzaal ingerichte ruimte in de loods nog een film bekijken over de geschiedenis en ontwikkeling van de bollenteelt en -handel in Nederland.
Het kost enige moeite om na deze warme ontvangst weer in de benen te komen voor het vervolg van onze rit.
We volgen enkele smalle wegen en zien naast een opvallend huis vol met beelden en symbolen nog diverse veelkleurige tulpenvelden. Ook buiten de velden is er veel kleur te zien. Het fel geel bloeiende koolzaad, het witte fluitekruid en hier en daar pollen met gele dotterbloemen. In de sloten zien we meerkoeten op hun nest zitten en futen en eenden ronddobberen. Kortom er is genoeg te genieten. Dat genieten wordt met de forse wind in de rug en de zon op het  gezicht nog verhoogd.
We rijden langs de buitenrand van Voorhout weer richting Sassenheim en dan naar Oegstgeest.
Via een leuke route door de wijk Haaswijk rijden we terug naar ons startpunt bij het RRC en vandaar gaan alle deelnemers op weg naar huis. Uit de reacties van de deelnemers blijkt dat zij erg hebben genoten van dit uitje!