Bloemencorso aug 2019

Mooie avond met weinig deelnemers

Vrijdag 9 augustus naar de bloemenveiling in Rijnsburg, dat is volgens de planning althans de bedoeling. Als ik de weerberichten moet geloven dan hebben we in de avond niet veel goeds te verwachten. De radarbeelden geven wolkenpartijen aan met grote rode velden en de verwachting is dat er in de late middag forse regenvlagen met een stormachtige wind te verwachten zijn. Tja daar sta je dan als organisator. Is het wel verantwoord om de tocht door te laten gaan? Vorig jaar hebben we ook al moeten besluiten om de reis naar de bloemenveiling in Rijnsburg niet door te laten gaan. Na nog eens naar de radarbeelden en de lucht te hebben gekeken lijkt het er op dat de dreiging van forse buien ten zuiden van Leiden zal voorbijtrekken. Als rond vijf uur het wolkendek openbreekt, de zon volop gaat schijnen en de lucht in westelijke richting een stuk blauwer wordt is de temperatuur in korte tijd tot boven de 25 graden gestegen. Als organisatoren besluiten we om de gok te wagen en de tocht door te laten gaan.

Laat in de middag melden zich nog 2 deelnemers af. Een kwartier voor het vertrek bij het Rijnlands Revalidatie Centrum aan de Wassenaarseweg, zijn er nog maar 3 deelnemers. Net voor het vertrek komen er nog twee zich melden. 2 Deelnemers die zich wel hadden opgegeven komen niet opdraven en hebben zich ook niet afgemeld. Jammer voor de vrijwilligers die deze tochten organiseren.

Om zes uur rijden we met 5 van de verwachte 10 deelnemers via de Wassenaarseweg en de Endegeesterstraatweg naar Oegstgeest en vandaar door naar de Flora veilinghallen. Daar aangekomen worden we verwelkomd dor het Hoofd van de Beveiliging van Flora die ons vervolgens langs een aparte ingang rechtstreeks de hal in laat rijden.

We zijn vroeg genoeg om de grote stroom belangstellenden, voor de in de hal staande corsowagens, voor te zijn en kunnen dan ook op ons gemak door de hal rijden of lopen. We hebben voldoende tijd en ruimte om de bloemrijke, fraai opgemaakte praalwagens te bekijken. Deze stoet van 46 praalwagens en andere voertuigen zullen meerijden in de Rijnsburgse Flower Parade die op zaterdag door de Bollenstreek zal gaan rijden, tenminste als het weer geen roet in het eten zal gooien. De verwachting voor zaterdag is namelijk niet best, storm en regen. Later is gebleken dat het corso inderdaad niet door ging en dat belangstellenden ook op zaterdag nog in de hallen konden gaan kijken naar de wagens die door een groot aantal vrijwilligers zijn opgemaakt met vele soorten mooie, kleurrijke bloemen.

In de hal speelt al muziek en het shantykoor De Vlietzangers brengt leuke liederen ten gehore. Later treden er nog twee zangeressen op en de Flora Brass Band. De sfeer is dan ook al snel vrolijk. Naast de vele wagens is er volop gelegenheid om iets te eten en te drinken.

Een van de praalwagens die niet mee zou gaan in de stoet op zaterdag is van de weersverwachting. Weerman Piet Paulusma is ook in de hal aanwezig en verzorgt staande voor deze praalwagen de presentatie van het weer voor de tv uitzending van SBS 6 (Hart van Nederland) deze avond. Met deze bekende Nederlander willen veel aanwezigen wel op de foto en Piet staat geduldig te poseren voor foto’s en selfies.

Om half negen vertrekken we uit de hal en rijden we in de nog warme avond door de nieuwe wijk van Oegstgeest, gelegen langs de Oude Rijn, terug naar ons startpunt op de Wassenaarseweg.

De deelnemers hebben genoten van al het fraais dat zich voor hun ogen ontrolde en van de muziek en de gezellige sfeer in de hal, die bij ons vertrek al aardig gevuld was met belangstellenden. Uiteraard werden er ook veel foto’s gemaakt.