Bloemencorso aug 2017

Tocht naar de Flora Bloemenveiling in Rijnsburg

Zoals ook in de twee voorgaande jaren stond er een uitje naar Rijnsburg op het programma. Een avondrit naar de  bloemenveiling Flora in Rijnsburg. Op zaterdag 12 augustus vindt dit jaar het jaarlijkse bloemencorso plaats dat door Rijnsburg, via Katwijk naar Noordwijk trekt. Voor het corso gaat vertrekken wordt er, voorafgaande aan de rit door de bollenstreek, de avond tevoren de mogelijkheid geboden om de corsowagens van nabij te bewonderen in een grote hal van het Flora gebouw. Vanaf 19:00 uur is het publiek welkom. Deze avonden worden doorgaans druk bezocht, niet alleen omdat de toegang gratis is maar ook omdat het hele gezellige avonden zijn en een soort dorpsontmoeting is voor bewoners van Rijnsburg en omstreken.
Door goede contacten met de organisatie is het al enkele jaren gelukt om met een groep berijders van scootmobielen, voor de officiële opening de hal te betreden. Het is er dan nog niet zo druk zodat men op het gemak alle tentoongestelde praalwagens kan bekijken en fotograferen. Later als het drukker wordt is het wat lastiger om tussen de vele aanwezigen door te laveren.
Om 18:00 uur hebben zich 10 deelnemers verzameld bij de ingang van het Rijnlands Revalidatie Centrum aan de Wassenaarseweg te Leiden. De groep zal worden begeleid door 3 leden van de organisatie van ScootActief.
Om 18:15 uur wordt het startsein gegeven en gaan we op pad voor een ritje van iets minder dan 5 km. We rijden de Wassenaarseweg af en draaien dan de Endegeesterstraatweg op. Even later rijden we het grote terrein van de inrichting Endegeest op. Via een leuk slingerende route doorkruisen we het terrein, passeren het kasteel, en komen dan weer op de weg naar de rotonde waar we linksaf slaan en richting Rijnsburg rijden. Als we bij de ingang van het veilingterrein komen mogen we doorrijden naar een speciaal voor onze groep geopende toegangsdeur naar de hal waar de corsowagens staan opgesteld. Als we binnen zijn krijgt iedere deelnemer de gelegenheid om verder de hal in te rijden en op verkenning te gaan. Daarvan wordt gretig gebruik gemaakt en zo kunnen de prachtig met veelkleurige bloempakketten opgestoken corsowagens en reclameauto’s van dichtbij worden bekeken.
Even later begint een shantykoor te zingen. Dit koor treedt al jaren op en blijkt nu mee te varen in de emancipatiegolven. Werd het vorige jaren nog aangekondigd als shantykoor, nu heet het “gezelligheidskoor” Het repertoire lijkt overigens nog hetzelfde maar in plaats van een grote groep wat oudere mannen blijkt er nu een zestal dames deel uit te maken van het koor. Met het optreden van het koor is er ineens een leuke sfeer in de hal en met de instromende drommen mensen die luidkeels de bekende liedjes meezingen wordt het steeds gezelliger.
In de hal wordt ook gezorgd voor een hapje en een drankje. De patatkraam mag ook een aantal deelnemers van onze groep tot de clientèle rekenen.
Na het optreden van het koor, volgt een optreden van een harmonieorkest dat veel geluid produceert en bekende en minder bekende songs ten gehore brengt.
Na het optreden van het orkest volgt nog een optreden van enkele zangeressen. Daarvan krijgen we echter niet veel meer te horen want om 20:30 uur wordt het vertreksein gegeven voor de terugreis naar het RRC.
Als we even later een rotonde oprijden om richting Oegstgeest te gaan, ziet een automobilist een berijdster in een scootmobiel over het hoofd. We schrikken van een harde knal en vrezen het ergste. Gelukkig valt het allemaal mee. Geen schade aan beide voertuigen. Als de berijdster en wij wat van de schrik bekomen zijn, rijden we langs een ander traject terug naar het RRC waar we zonder verdere narigheid aan komen en iedereen op weg naar huis en haard gaat.